Lead Process Engineer

Kandidatutlåtande

Ett ganska lätt beslut

Om Douglas

Nationalitet: Engelsk/australisk
Utbildning: Diplomingenjör Hons Degree i Mechanical Engineering (Plymouth Polytechnic, UK) och MSc Process Technology & Management (University of Strathclyde, Glasgow )
Professionellt CV: Över 23 år hos stora företag inom olja och gas industrin i olika delar av Europa och Australien
Nuvarande roll: Lead Process Engineering hos ett olja & gas verksamhet baseras i Esbjerg, Danmark

Douglas’ testimonial

”Övergången från Australien till Danmark kom rakt ut ur luften för att vara ärlig. Jag jobbade i Australien när jag fick ett telefonsamtal från Capax Recruitment. Olja & gas verksamheten är ett välrenommerat och högt respekterat företag i branschen, och min fru är danska, så jag har en anknytning till landet men vi hade aldrig bott där. Efter jag hade hört mer om omplaceringen var det ett ganska lätt beslut – båda för mig och familjen. Vi var glada för möjligheten att flytta tillbaka till Europa, och mina barn på 8 och 11 är speciellt glada att de nu kan lära känna deras storfamilj bättre, att lära sig lite mer om sin bakgrund och uppleva de olika kulturerna i Europa. De tycker om att gå på Esbjerg International School, något som har hjälpt till att göra övergången från ett land till ett annat lättare. Skolan har elever från 52 länder som är indelade efter förmåga i stället för ålder.”

”Generellt har det varit lätt att integrera oss. I min fritid har jag börjat träna på EfB Fotbolls U12-lag. Jag lär barnen att spela fotboll och till gengäld undervisar de mig lite i danska. Generellt är den fina work-life balansen en av kvaliteterna vid att bo i Danmark. Det finns också stor fokus på att vara så miljövänliga som möjligt och det danska samhället är generellt välfungerande. Vår livskvalitet i Danmark är riktigt bra.”

”Min avdelning hos Maersk är mycket internationell – vi har folk från Turkiet, Kina, Italien, Polen, England, Kazachstan, några australier och danskar. Det är en typisk bild av branschen i dag, så man måste kunna fungera i en mångkulturell miljö, kanske lika mycket som i en dansk miljö”.

”Om jag skulle tala med gamla kollegor i Australien om möjligheterna här, då tror jag att de två viktigaste sakerna som jag skulle säga är: (a) att det är en bra möjlighet att vidareutveckla dina kompetenser och få en massa bra upplevelser med en utmanande arbetsbörda som består av både gammal, etablerad kunskap och utveckling av helt nya områden samt vara med på spännande nya tekniska utvecklingar, och på ett mer personligt plan (b), att en omplacering till Danmark faktiskt etablerar dig och din familj centralt i Europa. Man kan nå de flesta ställen på hela kontinenter på mellan en och två timmar med bil eller flyg, vilket är en påtaglig förändring jämfört med de stora avstånd som finns när man bor i Australien.”

”Ett allmänt råd som jag skulle ge någon som tänker på att flytta till Danmark, och/eller ta ett jobb i ett danskt företag här, är att du ska kontakta människor i landet och/eller företaget och fråga dem vad de tror du kan förvänta att möta i Danmark. Ett fysiskt möte innan det slutliga ja/nej beslutet skulle jag också tycka var tillrådligt”.